måndag 25 april 2011

Livslögner & potatis

En lite äldre text jag skrev för länge sen, men som i stort fortfarande summerar mina åsikter.


"Vi lever i ett omöjligt system. Alla pengar är leksakspengar- det är monopolpengar. Du bidrar inte till samhället med din lönemisär, du säljer bara dej själv för en pengafix. Alla är vi horor och torskar och hallickar. Men du får bara tillräckligt mycket betalt så du måste gå tillbaka nästa dag, vare sig du vill eller ej.
Varje gång du spenderar dina pengar så förlorar du livsenergi. Vi säljer våra liv efter reglementen som dikterats långt innan vi fötts. Pengarnas värde är ett påhittat värde- du kan inte få eller ge eller stjäla nåt som inte finns!! Men alla är ansvariga för sina egna val. Om du bryter mot lagen är det ditt val. Även om du inte valt lagen.

Faktum är också att du på ett sätt är väldigt liten. De flesta människor struntar i om du dör eller kastar bort ditt liv, de vet inte ens om det. Individer blir försumbara och utbytbara, inte nödvändigtvis utifrån elakhet, utan för att marknadsystemet sätter driften först. Om något skulle hända dej eller din familj som till exempel en olycka - kan du lita på att systemet tar hand om dej?
Alla människor måste vara vuxna nog att se praktiskt på det som kanske är obehagligt, och förstå sitt EGET värde, då det ofta inte speglas i den offentliga samhället som helhet. Jag kommer att tänka på Situationisternas "skådespelarsamhälle".
Men varför är inte fler människor ute på gator och demonstrerar om det nu är så orättvist? Eller GÖR de det? Eller gör de andra saker, som inte syns, eller får uppmärksamhet i massmedia? De mönster som syns i media kan ses som en kultivationsprocess- vi tror medvetet eller undermedvetet att det vi ser i rutan är som vad vi ser genom ett köksfönster. Våld i rutan kanske inte skapar våld, men snarare en oro eller rädsla! Däremot är ju tv-mediet inte tidsmässigt linjärt. Något som visas mycket behöver inte vara vanligt förekommande, det är hopklippt och således komprimerat i tid.
Det kallas ju agenda och "framing"- de ämnen som i nyheter och inom underhållning lyfts fram som viktiga- däremot säger det ingenting om det är viktigt- men om man tror det är viktigt blir det kanske viktigt. Men vad är det som inte visas? Hur är det med de positiva hoppfulla engagerade nyheterna om kreativa inspirerande människor som hittar egna lösningar? För det finns alltid något man ej har tänkt på.

Oberoende undersökningar visar tillexempel att Amerikas befolkning är tillstörsta delen mer vänster än de politiker de har att välja på. Men eftersom detta inte belyses är det få som tror det. "Är jag den enda som tycker så här??" Massmedia är inte din representant.

Det ligger alltid i några intressen att förmedla hopplöshet och maktlöshet- men vi har fått veta att samhället är till för att skydda människor. En vän sa till mej- självmord är lika farligt som vilda tigrar!
Men det behövs ingen politisk utbildning och erfarenhet för att göra upp med ditt tilldelade lott, i ett stillastående samhälle. Det räcker med en känsla av orättvisa. Men det finns ju givetvis också rädsla. För öppet politisk engagemang kan vara riskabelt, eller så ren opoplitisk motstånd, då du kan bli stämplad som en obekväm upprorsmakare, vilket kan ha inverkan på karriär och tryggheten. Eftersom det ofta är det enda vi har- att sälja sig själv genom sin arbetskraft- då vi inte äger något annat. Det e skillnad på formella och reala rättigheter.

Men varför säga till chefen att du tycker att hans arbetsplats suger?? Gör vad du kan för att förbättra din egen vardag direkt, när ingen över ser på. Kanske samarbeta med din kompisar utifrån gemensamma "klassintressen", utan ideologier eller dogmer. Utomfacklig gemenskap. Den verkliga kampen är inte ideologisk, den är konkret, påtaglig och mitt framför ögonen. Människans största problem är ett vardagsproblem.

Så sök inte efter andevärlden eller meditation för att leta efter din borttappade själ! Problemen ligger mitt framför ögonen - det ligger i "på det vilket samhället vilar". Du har heller inte behov av detta arbete- det är bara ett ”nödvändigt ont”- för du måste ha inkomst. Skapade behov. Så många drogar sig genom att köpa trisslotter och supa till på helgen eller drömma om semestern- allting i relation till arbetet. Fritiden definieras genom frånvaron av arbete, som något åtskilt- och det får dej också att tänka på att du måste tillbaka.

Det enda som är värre än tvånget att arbeta är att vara arbetslös! Det finns bara TRE sätt att tjäna mycket pengar- tur, skicklighet, hårt arbete. Förutsättningarna varierar inte stort med omständigheter utanför dej själv. Köp inte lotter- du spenderar mer än du kommer vinna. Vill du vinna trettio miljoner? Sannolikheten är lika stor att du hittar pengarna.

Men pengar är inte naturlag, det är inget verkligt behov som är väsentligt för en människa. utan till och med skadligt. Det är heller inte pengarna du vill ha, det är bara en ursäkt. Vad vi verkligen vill är att ha gemenskap, frihet, kärlek och självförverkligande.

Inte så konstigt att många känner att de inte vill ngt för det vi erbjuds är ofta påhittade alternativ och inrättningar som vi inte riktigt kan förlikas med fullt ut. Ofta känner jag ingenting. Kompromissliv. Halvliv. Visste ni att de flesta revolutionsförsök i moderntid i västvärlden skett under högkonjunktur? Från det automatiska utanförskap som kommer av att driften alltid sätts före människan, som alltid ställer människor utanför.

Kapitalism är ett medel, inte ett mål. De flesta filosofer genom tiderna har förkastat kapitalsystemet. Men kommunism och anarkism är en realitet i vardan, som existerar genom handling hos miljontals människor världen över. Det existerar utan diskurser, varje dag,, oavsett politik. Miljontals sprickbildningar i den instabila muren! Varje gång man medvetet tar tillbaka en del av sin tid på arbetsplatsen, eller direkt översätter bytesvaror tilll bruksvaror., "avvarufierandet" av Dej själv och Din produktion. En produktion/vara som annars alltid kommer att säljas för högre pris än du får i lön för att framställa dem! Denna frihet här är inget som poltiska representanter nånsin kommer ge oss, vi måste göra det själva. Jag tror inte på
det parlamentariska systemet. Faire Trade är oxå bara ett "gott" samvetespoltik, som fortfarande inte bryter med den ekonomiska logiken. Ytterligare en ursäkt för kapitalismen, som att nu kan vi alla ta del av kapitalismen som att den nästan är lika naturligt som vatten och luften. I detta postkallakrigssamhälle då markandsekonomin "vunnit!"

Konkurrens och strid är ekonomins logik. För att du ska kunna överleva i samhället utan bråk måste du gå med på vissa påhittade villkor. Passa tider redan i skolan, utbilda dej ha skriftliga
meriter, du får inte gå naken på gatan, du får inte äta mat som butiken inte kan sälja, tex en dag gammalt s.k "nybakat" bröd (då sänks ju efterfrågan tillslut)- det slängs istället. Man kandock ta vara på saker så långt det går utan att samla upp det som butikerna ratar.
Byt prylar med dina vänner! Skapa ett inköpskollektiv som handlar större volymer och tar vara på så mycket ni kan.
Ojämna äpplen och fläckiga bananer kastas bort i butiken, paprikor som sälj i tre-pack slängs när en av dem är dålig. Det är dyrare för finanserna att förvara och märka om, än att slänga och beställ mer. Hur mycket vatten tror ni det går åt till att odla detta? Privatiserade anläggningar i bland andra Indien och Israel. För att inte tala om läsk- och flaskvattensbolagen. Varför är inte detta stöld i lagens mening??
Själv måste Du fortsätta springa i ekorrhjulet. Medans du får höra att det är brist i världen, det finns inte tillräckligt med pengar! Däremot finns det gott om Joakim Von Ankor. Varför räknas inte pengahamstrande som stöld i lagens mening?? För att de har arbetat hårt för dem? Enligt den logiken- är en miljard fattiga människor bara lata? För de har speciella färdigheter? Jag tycker vi har nog med mäktiga arvstitlar och positioner baserat på biologiska faktorer (te x gener och arvsanlag). Vad är rättvisa?

Vad har du rätt till mer än nån annan? Har alla människor lika värde eller inte, är det skillnad på de födda i en viss familj, eller som har vissa anlag?
Själva IDÉN med pengar är att det kan inte finnas hur mycket som helst för då sjunker dess "värde". Tillskillnad från mat så växer inte pengar på träd eller i marken. Men varför efterfråga sånt som är "brist", istället för sådant som kanske räcker till alla!
Industrin brukar säga att de producerar till människor vad människor vill ha. Men de vet att vi inte kan välja något vi aldrig har erbjudits. Om vi inte skapar det själva!

Arbeta för dig själv, inte för att få ett medel att byta mot något annat. Det finns inte inflation, det finns ingen finanskris- för finanserna har inget egentligt värde annat än i de sociala konstrukt vi ge dem. Det är en fars och en fantasi. Din kraft och din tid används till att upprätthålla en dröm!

Rikta ilskan dit den hör hemma- mot de som blottställer människor genom sitt påhittade
maktmedel. Det är inte bara vissa företag, det är politiska system som tillåter -och ibland uppmuntrar detta. Även om stora företag som Coca-Cola eller McDonalds går under förändrar det inte systemet. Hydran har flera huvuden.

Det finns inget ädelt med arbetarklass, för det finns inget ädelt med "slaveri". Skyll heller inte på
naturkatastrofer, droger eller torka- rikta ilskan dit den hör hemma.

Jag är inte anti-auktoritär, jag är anti-elitist.

Lögnerna kring vad kommunism är, är oxå utbredda. Jag skiter fullständigt i Sovjet och Cuba- det är inte fria samhällen. Sånt här talas sällan om i massmedia, men det gör ingenting, det finns ändå.
Mänskligheten skulle inte lägga sig ned och dö om marknadsvalutan försvann. De skulle producera det de verkligen behövde direkt, utan att byta det mot glaspärlor, fjärdrar eller stenar.

Kram
///CalleInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna massor, men ingen spam eller olagligheter....