måndag 25 april 2011

Ännu ett äldre inlägg

Det finns många orättvisor i till exempel det amerikanska systemet/en (bland andra)- men med en civiliserad exteriör som visas upp utåt genom media som ofta är hyfsat tekniskt modern. Fast det är olika från stat till stat, och stad till stad.

Infrastruktur, affärer, skyskrapor odyl är vad man är van vid att se av ett modernt industriland. Sånt man fått lära sig är ett civiliserat och normalt land. På håll ser det kanske ut som moderna 2000-talet "ska", som vi känner igen. Men vad är modernt egentligen- om inte allt som är nu? Du lever nu, det kan inte bli modernare än så!

Stora delar av befolkningen i ett land som amerika är på samma nivå som de fattigaste i Indien te x. En uteliggare i en trappuppgång har det dock inte nödvändigt bättre om han lever i Sverige än i USA. Misär är misär. Har du ingen adress får du heller inget arbete.
Jag såg en dokumentär om vattenprivatiseringentv och började tänka- om man jämnför arbetare i Bolivia som inte får vatten å bor i ett skjul med plåttak och skräp på gården, och jämnför det med tusentals hushåll i Detroit som inte heller får vatten å ej heller har jobb/sjukförsäkringar. Är det inte mer eller mindre exakt samma människor i samma situation. Bara att dem inte har höns på gården- kosmetiska skillnader. Många där har inte nödvändigtvis mycket bättre utbildning än Bolivianerna. Många underklass-amerikaner går inte i skolan eller hoppar av, samt det allmänna utbildningssystemets kvalitet är begränsat minst sagt. Många av fäderna sitter i fängelse, som en del av amerikas fängelsepopulation. Och det betyder ju fängelsebefolkning.

Jag kom på mej själv att tänka om de i Detroit att - JAJA de bor iallafall i en villa innan jag stoppade mej själv mitt i tanken. Även om nåra fattiga folk i Indien kanske är smalare , har andra kläder å rörigare trafik på gatan, andra typer av hus å pratar ett för mej främmande språk än amerikanerna, skulle de på nått vis vara mera u-land? Har en teori, det är så jobbit att verkligen inse och ta till sig verkliga orättvisor, så vi rationaliserar och skjuter bort svårigheter i andra länder som andra än vi- "jag kan inte relatera så jag kan inte ta in det". Det som är runt knuten är för familjärt så det "ser" vi inte alls. Det är ju nästan jag. Tillslut bryr man sig kanske inte alls, på allvar.

Räck upp en hand alla som tror det är omöjligt att en diktator likt Saddam eller Qaddafi kan göra statskupp i Sverige?? Nä vaddå vi har ett fungerande rättsystem! Eller?? Eller är det rättsystemet en förevändning, är inte systemet något som består av människor?

Så då måste "De" vara annorlunda där isåfall , eller...? och isåfall varför. Kulturen? Ja vad är rasism och fördomar egentligen. Ska vi göra skillnad på rasism och "kulturism"?

Du är född av en slump i Sverige. Vad är dina värderingar som svensk te x ? Är det "dina" självvalda uppfattningar eller kommer dem nån annanstans ifrån?? Från kulturen kanske. Jag vet inte.

Det finns på nåt vis en uppfattning om att USA eller kanske England är civiliserade industriländer som även har mycket orättvisor å fattigdom. Precis som att det finns utslagna här- antagande att ett land som ser fattigt ut enligt te x media- å skolans måttstock som kanske få vägar, kor och hundar på gatorna, öken, allt tillsammans med exotiska människor m.m oxå då är mer orättvist och på nåt vis efter, och på vilket sätt? Mentalt, politiskt, både och?

En tanke- som om i vissa länder är det landets fel att det finns fattiga, men i Sverige är det de fattigas fel- drogberoende eller nåt. ha Behandla andra efter den måttstock du skulle behandla dig själv.

Indien har massvis med rika dem med men gigantiska klyftor mellan fattiga och rika som brahmaner och daliter. "Men det ser annorlunda ut, för i USA finns det riktiga städer! Det är modernt " ;)- säger kanske ett undermedvetet programmerat jag.
Men vad en människa är -är ju inte det yttre det "vet vi ju," det samma tror jag gäller om ett land. Det är bara exteriör och yta. Det är samma människor, vi är alla moderna vi är alla lika smarta. Men det är ojämna förhållanden. Inte för det sagt att de alla är "amerikaner innerst inne" eller "svenskar".
Men tänk bort husen, tänk bort landsgränser (storföretag som påverkar infrastruktur och andra villkor är ändå internationella) och länder som homogena enheter, å tänk dig in i situationer från fall till fall, från person till person- för att få en bild av vad det är du verkligen ser. Sen kan man syna vad politik och marknader verkligen gör med dessa människor- och varför.

Ingenväljer från början att "duka under och bli ett offer", jag anser inte att våra val är biologiska och står utanför kulturen. Det finns en orsak och en verkan för allt som händer. I det stora hela anser jag att det bara finns olika anledningar till varför en människa, inklusive mej själv, handlar på det ena eller andra sättet. Kausalitet. Jag skulle kunna säkert kunna vara moderat i andra sammanhang.

Ta bort stadsbilden, religion, kultur, kläder och skillnad i språk så är förhållanden de samma för människor var de än bor. För alla har sina EGNA situationer- på det sättet finns det ett Bangladesh, ett Darfur, ett Schweiz, ett Indien -i det lilla- i alla länder i världen. Vad är Babylon? Kanske den långsamt dödande och nötande vardagstristessen, utslagenheten eller lönemisären. Du har ingen ork att förändra något, det är för stort, du vet kanske inte ens vad du vill!. Du vet inte ens vad du vill! Det lättaste är att göra det som är lättast. Men att ochså undvika snabba beslut eller inte välja sida/produkter alls i vissa sammanhang kan vara ett ställningstagande. Att vara aktivt passiv. En vanlig liberal uppfattning om såkallad konsumentmakt är att man kan rösta med sin plånbok. Men vad är skillnaden i det och att rösta på politiker? De mer pengar har också fler röster.

Är det här ditt liv eller nån annans? Möjligtvis dina barns. De största förändringarna framåt i samhället kommer inte från regeringar och företag. Det kommer från miljoner individer och familjers vilja att ge bättre förutsättningar till sina barn, men även slavar, bönder och arbetare har alla format världen- men om dessa och detta skrivs det sällan. Dessa människor är inte maktlösa offer men den uppfattningen har alltid gagnat den största eliten. "Vinnarna skriver historien".
Men man kanske inte kan säga så mycket kvalificerat om vad människor går igenom för svårigheter över hela världen innan man varit runt i Brasilien, Usa, Tyskland, Italien, Sverige eller på härbärgen osv. Alla människor är sina egna organismer med sina egna erfarenheter. Vi andra ser på - utifrån. Alltid. Så man ska vara försiktig med vad man tror att man vet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna massor, men ingen spam eller olagligheter....